Boczniaki

Autor: o. Oskar 2023-06-15 22:26:00

Boczniaki to duże, jadalne grzyby. Ich kapelusze mają charakterystyczny kształt muszli ostryg. Są one popularne w kuchni azjatyckiej, ale coraz częściej zyskują ważne miejsce na polskich stołach.

Okazuje się, że boczniak został przebadany i potwierdzono naukowo jego lecznicze właściwości.

Posiada on dużo łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B, witaminę C i sporo soli mineralnych. 

Obfituje w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.

Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka, zawierający aktywną substancję – pleuran, może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Z dużą skutecznością substancje zawarte w boczniakach działają przeciwko komórkom mięsaka, nowotworom piersi i okrężnicy. Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka beta-glukan – związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory.

Przy regularnym jadaniu boczniaków, dzięki zawartości lowastatyny obniża się stężenie złego cholesterolu. Reguluje się też poziom cukru, a u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Boczniki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Boczniaki nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.

Boczniaki można także jeść wysuszone i zmielone. Stosuje się je wtedy jako dodatek do wszelkich potraw.

(fragment z „OD-NOWA. DLA ZDROWIA”)

 

Prezentowane treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i nie zastępują porady lekarskiej